Cepljenje

Cepljenje je preprost, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Ne ščiti le cepljenih posameznikov, temveč z zmanjševanjem širjenja bolezni tudi druge. V zadnjih desetletjih je bilo s cepljenjem preprečenih več smrti kot s katerim koli drugim zdravstvenim ukrepom.

Program cepljenja v Sloveniji zagotavlja cepljenje proti številnim nalezljivim boleznim vsem otrokom in mladostnikom, pa tudi odraslim in starostnikom z različnimi zdravstvenimi indikacijami za cepljenje.

V naši ambulanti se lahko naročite na cepljenje proti sezonski gripi, klopnemu meningoencefalitisu in pnevmokoknim okužbam. (Pri težkih in nepokretnih bolnikih cepljenje po potrebi opravimo na domu.)

Cepljenje proti sezonski gripi je zlasti priporočljivo za vse osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen ...), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za več kot 65 let stare osebe in za nosečnice (ne glede na trajanje nosečnosti). 

Cepljenje

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je v Sloveniji obvezno za vse osebe, ki so pri svojem delu ali praktičnem pouku izpostavljene možnosti okužbe z virusom klopnega meningoencefalitisa. Gre za resno virusno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic in centralnega živčnega sistema. Lahko zapusti trajne posledice, kot so glavobol, utrujenost, motnje koncentracije, motnje spomina, včasih tudi trajne ohromitve (5 %) ali celo smrt (1 %). Na človeka se virus prenese z vbodom okuženega klopa. Za stoodstotno zaščito potrebujemo tri odmerke cepiva – prva dva v presledku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Za ohranjanje zaščite je cepljenje nato treba ponoviti vsakih pet let (oziroma vsaka tri leta za starejše od 60 let).

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočeno za starejše od 65 let in za osebe z večjim tveganjem za nastanek invazivne pnevmokokne okužbe, ki jo povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Obstaja več kot 90 serotipov te bakterije, od katerih lahko večina povzroča bolezni, kot so vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnica, okužba krvi (bakteriemija, sepsa) in vnetje možganskih ovojnic (meningitis). Nekatere hujše pnevmokokne okužbe (invazivna pljučnica, sepsa, meningitis) se lahko končajo tudi s smrtjo.

Cepljenje pred odhodom v tujino je eden izmed najučinkovitejših ukrepov za varovanje pred nalezljivimi boleznimi. Če boste potovali na območja, kjer obstaja nevarnost za bolezen, se morate po Mednarodnem zdravstvenem pravilniku obvezno pravočasno cepiti. Ob tem boste prejeli potrdilo o opravljenem cepljenju, ki ga zahteva večina držav v endemičnem območju ob vstopu v državo, nekatere države pa tudi ob prihodu iz endemičnih držav.

Oglejte si tudi dodatne informacije o čezmejnem zdravstvenem varstvu za vse državljane Slovenije in za vse, ki so Slovenijo obiskali, o uveljavljanju zdravstvenih storitev v tujini, povračilu stroškov ipd.